Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 27 Aug. 2021

Zavod 13 vabi na tradicionalni Dan sobivanja

Vsako leto Zavod 13, ki že pet let ozavešča o pomembnosti sobivanja in pomembnosti psihološke pomoči družinam, ki živijo tudi z otroki s posebnimi potrebami, v mariborskem parku pripravi posebno srečanje. To je namenjeno vsem, ki bi se radi približali življenju teh družin in se česa novega naučili, se družili in razveselili ali morda poiskali pomoč. Letos bo Dan sobivanja Zavoda 13 potekal v soboto, 28. avgusta 2021, med 16. in 19. uro. 

Letos so v ospredje postavili družino in načine, kako premagovati vsakdanje izzive, tudi, če v družini ni posebnega otroka, ob tem pa želijo poseben poudarek nameniti tudi pridelavi domače hrane in začimb, pa četudi ste doma v bloku. 

Dogodek se bo začel ob 16. uri z uvodnim predavanjem in debato – sorojenci kot odraščajoči mladostniki posebnih ali povsem običajnih otrok, na katere nehote pozabimo. Ksenija ZorFamilylab, specializantka transakcijsko analitične psihoterapije, ekonomistka in komunikologinja, mama dveh otrok, se bo pogovarjala o vlogi sorojencev v družini z otrokom s posebnimi potrebami, o tem kakšna je vloga staršev in na kaj morajo biti pozorni. Predavanje je namenjeno vsem družinam z odraščajočimi mladostniki, ne glede na to, ali je ob njih posebni sorojenec ali ne. Uro kasneje, ob 17. uri, sledi koncert mladega glasbenega virtuoza, violončelista in kitarista Ariela Veia Atanasovskega, ki se bo predstavil predvsem s svojo avtorsko glasbo kot tudi s kakšno priredbo v sveži preobleki.  

Ob 18. uri bo na voljo delavnica za odraščajoče mladostnike, ki jo bo vodila Meta Hunjet iz Društva študentov psihologije Maribor. Delavnica bo naslavljala moteče vedenje sorojencev; kaj sorojence moti pri bratih in/ali sestrah s posebnimi potrebami; kdaj se to vedenje pojavlja, kdaj ga to najbolj moti in kaj naj takrat naredi. Udeležence bodo opremili tudi z viri psihološke podpore in pomoči. 

Ob istem času, ob 18. uri, bo ločeno potekala tudi delavnica za staršeizzivi sobivanja z mladostnikom, ki jo bo vodila Ana Jerman, spec. klin. psih. iz Službe za otroško in mladostniško psihiatrijo ZD Maribor. Mladostništvo je čas pospešenih telesnih, čustvenih in socialnih sprememb, ki predstavljajo izziv tako mladostniku kot tudi njegovi družini. Razpetost med odvisnostjo od staršev in potrebo po osamosvajanju tako mladostniku kot tudi staršem lahko vzbuja mešane občutke, pogostejši so izzivi v komunikaciji, več je nesoglasij, zato bodo starše opremili z nekaj strategijami za lažje obvladovanje izzivov.  

Ves čas dogajanja, med 16. – 19. uro pa po potekala tudi delavnica Čisto po domače, kjer bo Zavod PIP v sklopu EUROPE DIRECT vse sodelujoče naučil, kako je s cepljenjem, presajanjem in podtikanjem rastlin, kako pridelati svežo zelenjavo in začimbe kar v okrasnem lončku. V sklopu delavnice boste lahko pridobili tudi številne informacije o EU, o pravicah in priložnostih, ki jih imamo državljani EU. 

Potekalo bo tudi zbiranje donacij za dodatne terapije otrok s posebnimi potrebami v organizaciji Kulturnega društva Matice hrvatske Maribor, ob tem pa bodo donatorje čakala tudi darila – ročno izdelane igrače, klobuki, nogavice in drugo. Donatorji daril so: Zdenka Zrnko, Maribor, Irena Vizovišek, Maribor, Mirjana Andrilović, Novigrad (Hrvaška), Sindi Kapel, Buje (Hrvaška), Hedvika Jež, Maribor, PISCES Maribor, Gordana Štrković-Tomaško s. p.  

Zavod 13 je s projektom Dan sobivanja podprla Mestna občina Maribor na razpisu za sofinanciranje mladinskih dejavnosti za leto 2021. Ob tem pa Zavod 13 podpira še zavarovalnica VZAJEMNA in FACTUMEVENT

Dogodek bo v primeru slabega vremena prestavljen v Vetrinjski dvor. 

Vir: Zavod 13

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

38092

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino