Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 08 Jan. 2021

Zdrav način življenja v času epidemije

V času epidemije zaradi koronavirusa COVID-19 je še posebej pomembno, da ohranjamo zdrav način življenja, se zdravo prehranjujemo in skrbimo za redno gibanje.

Gibanje je v tem času še kako pomembno, saj veliko časa preživimo doma in za elektronskimi napravami. V času šolanja na daljavo oz. od doma lahko poskrbite, da za pet minut vstanete od računalnikov, telefonov in tablic ter se razgibate. Za še boljšo kondicijo pa se vsaj za 30 minut odpravite v naravo na sprehod ali kakšno drugo vrsto gibanja v naravi.

S tem ne razgibamo samo telesa, ampak poskrbimo še za naš um, saj sproščamo stres, napetost in nahranimo možgane.

Pet preprostih vaj, ki jih lahko izvajate doma:

 • razgibavanje vratu in glave
 • kroženje z rokami
 • predklon
 • počepi
 • Izpadni koraki

Ob gibanju pa ne pozabite tudi na zdravo prehrano, ki naj sledi prehranski piramidi, ki je sestavljena iz največ polnozrnatih ogljikovih hidratov, sledita sadje in zelenjava, beljakovinska živila in na koncu najmanj ali pa nič živil z veliko maščobe in sladkorja. Pri tem morajo biti vsi obroki uravnoteženo sestavljeni po principu jemo večkrat na dan male obroke.

Šest nasvetov za zdravo prehranjevanje:

 • Uživajte dovolj sadja in zelenjave
 • Hrana v obrokih naj bo raznovrstna
 • Obroki naj bodo sestavljeni glede na prehransko piramido
 • Prehranjujte se 5x na dan
 • Zaužite vsaj en topel obrok na dan
 • Vedno si vzemite dovolj časa za obrok in prehranjevanje

Vlada RS pa je s tem tednom dovolila tudi odprtje fitnes centrov, telovadnic in drugih športnih objektov, seveda pod posebnimi pogoji in ukrepi za preprečevanje okužb z novim koronavirusom COVID-19. Zato v svojem kraju preverite, kako so odprti športni objekti in pod kakšnimi pogoji delujejo.

Za zdravo prehrano in gibanje ter s tem zdrav življenjski slog sta pomembna čas in motivacija. Oboje lažje uskladimo, če si dan oz. teden skrbno načrtujemo in v svoj vsak dan vključimo pripravo obrokov, prehranjevanje in rekreacijo.

Vir: Uredništvo mlad.si

 

 

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

17435

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino