Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 18 Jan. 2021

Zdrav pozdrav po svetu

Ali veš, da je »air« poljub, ki ga dekleti kažeta v videu, torej poljub »na daleč«, zelo običajen pozdrav v večini dežel Južne Amerike pa tudi v Španiji, Rusiji in Parizu? Med deželami se razlikuje le v tem, da ponekod »pošljejo« po tri, drugod pa po štiri poljubčke.

Tudi priklon ni samo ostanek iz zgodovine, ampak je kot običajen pozdrav danes razširjen predvsem v Aziji. V Indiji, Nepalu, Kambodži, Tajski in Laosu dajo najprej skupaj dlani (kot pri molitvi) v višini srca, nato pa se rahlo priklonijo z glavo. Na Tajskem dajo dlani še više, v višino glave in se globlje priklonijo, na Japonskem pa so dlani čim niže. Priklon z glavo je na Japonskem v zadnjih letih postal popularen tudi med mladimi.

V nekaterih afriških državah, kot sta Zimbabve in Mozambik, ob pozdravu zaploskajo. Tisti, ki prvi vidi znan obraz, zaploska enkrat, drugi pa dvakrat. V Mozambiku zaploskajo trikrat, čemur sledi pozdrav »moni«.

Tibetanci pa ob pozdravu pokažejo jezik. Za ta običaj je »kriv« zloben kralj Lang Darma iz 9. stoletja, ki naj bi imel črn jezik. Zato so ljudje ob srečanju začeli en drugemu kazati jezik, da bi tako dokazali, da niso njegova reinkarnacija.

#zdravpozdrav #mladiukrepamo

Vir: Urad RS za mladino
Na sliki: Tibetanski pozdrav

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

34901

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino