Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 07 Aug. 2019

Zgodbe, ki jih pišejo mladi: Špela Ravnikar, MEPI

"MEPI - mednarodno priznanje za mlade - poleg priznanja pa še vztrajnost, pogum, samoiniciativnost, odprtost, iznajdljivost, komunikativnost, … in služba. Je tisti list papirja sploh še pomemben?" se sprašuje Špela Ravnikar, ena številnih udeleženk mednarodnega programa MEPI.

K MEPI-jevcem se je pridružila ob vstopu v srednjo šolo, zdaj, ko je končala prvi letnik fakultete pa je še vedno z njimi. Pravi, da jo MEPI spremlja vsak dan - na vsakem koraku. "Pa ne zato, ker še vedno opravljam program na zlati stopnji in z njimi tesno sodelujem, temveč zato, ker me je program pomagal zgraditi v osebo kakršna sem. Pokazal mi je, kako se samozavestno hodi izzivom na proti - in jih nato premaga." Aktivnosti, ki so ji polnile prosti čas, so ji sčasoma dale vedeti, da je s pomočjo MEPI-ja našla svoje poslanstvo. "MEPI mi je spremenil življenje, me oblikoval. Čas je, da mu to vrnem. Da poskušam programu, ki me spremlja, omogočiti tisto, kar mu še manjka - prepoznavnost." Kako je opisla svojo pot skozi program MEPI pa v nadeljevanju. 

"Prvo leto gimnazije in začetek na bronasti stopnji sta bila prva izziva. Kljub grozečim šolskim obveznostim sem verjela, da lahko uskladim še številne druge aktivnosti: postala sem prostovoljka, bila športno aktivna, med tem časom pa se pripravljala tudi na pustolovsko odpravo.  Kako mi je takšen tempo uspelo ohraniti še celo srednjo šolo in naprej na faksu? Ker te MEPI tega nauči. Ker te nauči organizacije, dobrega načrtovanja in realnega postavljanja ciljev."

Po končani srebrni stopnji sem zaradi izobraževalnih prednosti zamenjala šolsko okolje. Iz Celja in zame najboljšega MEPI tima, sem se preselila v Ljubljano, svoje dejavnosti pa sem lahko še vedno izvajala pod okriljem moje celjske MEPI mentorice - ker je MEPI prilagodljiv! Kmalu po prihodu v Ljubljano pa mi je program odprl novo priložnost. Postala sem prostovoljka na Zavodu MEPI in tako začela deliti svojo neprecenljivo izkušnjo v programu. Navduševala sem druge mlade in starejše, predstavljala MEPI po številnih šolah in usposabljala nove MEPI mentorje. 

Špela nadaljuje svojo zgodbo skozi program MEPI, saj jo je prostovoljno delo vodilo do prvega zaslužka v obliki študentskega dela. "Mladinski program, ki pomaga mladim najti pravo pot, predvsem pa oblikovati in najti sebe, mi je omogočil osebni razvoj, mi zgradil nepogrešljive kompetence - za delo in svet, zdaj pa mi omogoča tudi zaslužek." razmišlja Špela, na koncu pa pove: "MEPI je zame čudovit primer organizacije, ki lahko ključno vpliva in nenazadnje spreminja življenja mladih - ker te spomni, da je v tebi več, kot si misliš!"

In kaj je MEPI?

Program MEPI je edinstven mednarodni program osebno socialnega razvoja, ki mlade vabi, da prevzamejo odgovornost za lastni osebni in poklicni razvoj. Pri tem se spopadejo z izzivi in za dosežke prejmejo priznanje mednarodne veljave. Zasnova programa temelji na osebnem izzivu. Mladim predstavlja uravnotežen, netekmovalen program prostovoljnih, športnih, kulturnih, intelektualnih in avanturističnih dejavnosti, ki spodbujajo osebno rast, samozaupanje, vztrajnost, odgovornost do samega sebe in drugih ter ne nazadnje prispevajo k skupnosti.

Program sledi metodi dela z mladimi, ki se jo lahko uporablja oz. prakticira kjer koli se mladi zadržujejo, bivajo ali ustvarjajo: v nevladnih organizacijah, mladinskih centrih, osnovnih in srednjih šolah ter drugih vzgojno-izobraževalnih zavodih, centrih za socialno delo, podjetjih z mladim kadrom, stanovanjskih skupinah, mladinskih domovih idr. Priznan je na mednarodni ravni in dobiva prepoznavnost na nacionalni ravni, v tujini pa velik ugled uživa tudi med delodajalci, saj kaže, da je mlada oseba pripravljena sprejemati izzive ter vztrajati in dosegati rezultate na različnih področjih.

Začetki programa segajo v leto 1956, takrat ga je ustanovil princ Phillip, vojvoda Edinburški, mož britanske kraljice Elizabete II., v sodelovanju s Kurtom Hahnom, nemškim pedagogom in priznanim zagovornikom izkustvenega učenja, ter lordom Huntom, vodjo prve uspešne odprave na Mont Everest, takrat se je imenovalo Priznanje vojvode Edinburškega. Skozi leta delovanja je presegel narodne okvirje in že leta 1980, so programu dodali bededo "mednarodno". Podatki kažejo, da je v programu do sedaj sodelovalo več kot 8 milijonov mladih iz več kot 140 držav. 

Slovenija se je v program vključila leta 1997 preko British Council, ko je v okviru Šolskega centra Velenje potekal pilotski projekt izvajanja programa. Leta 1999 je program prevzelo Društvo Mladinski ceh, ki ga je v tem času sistemsko, konceptualno in strateško vzpostavljalo.  Zaradi vse večjega obsega dela in ambicij po širitvi programa po Sloveniji se je leta 2003 ustanovil Nacionalni odbor za program MEPI pod imenom Društvo MEPI – Mednarodno priznanje za mlade. Sočasno s spremembami na globalni ravni je v letu 2013  stekla reorganizacija Nacionalnega odbora v Nacionalni urad, ki od jeseni 2013 dalje deluje v okviru novoustanovljenega Zavoda MEPI. Ta si prizadeva večati prepoznavnost, širiti dostopnost in zagotavljati odličnost izvedbe programa  MEPI v Sloveniji.

Te zanima, kaj je tisto, kar je mnogo mladih prepričalo, da se vključijo v program? Odgovore lahko najdeš v videu, kjer mladi ugotavljajo "Kaj ti je MEPI dal, česar se ni bilo moč naučiti v učilnici?" in drugem, ki govori o tem, kaj mladi "odnesejo" s seboj na svojo življensko pot z naslovom "Tri stvari, ki jih boš odnesel s sabo"

Če so ti dali vsaj eno idejo za obogatitev tvojega življenja se jim pridruži. Piši jim ali obišči njihovo Facebook stran.

Vir: Zavod MEPI

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

16799

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino