Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 19 Feb. 2020

(Z)gradimo, da ne bomo gradile_i samo iz kock!

V Pekarni Magdalenske mreže Maribor so prepoznali trenuno stanovanjsko politiko kot nezmožno odgovoriti na potrebe mladih. Mnenja so, da je država "popolnoma neuspešna pri uresničevanju stanovanjske politike, med evropskimi državami smo pri vrhu glede na delež lastniških stanovanj. Imamo slabo reguliran in nestabilen stanovanjski trg. Nimamo resne stanovanjske politike, država skuša prevzeti čim manjšo odgovornost in jo prelaga na zasebni interes in lokalne skupnosti. Potrebujemo ustvarjalne in povezovalne pristope, da razvijemo nove modele reševanja stanovanjskih situacij. Nakup stanovanja je namreč postal privilegij redkih, najemniški trg je nereguliran in nestabilen, mlade_i prekarne_i delavke_ci pa zaradi negotovih oblik zaposlitev niso kreditno sposobne_i. S stanovanjskimi zadrugami oziroma informiranje o tem konceptu tako lahko kujemo nove načine povezovanja, nižamo cene gradnje in dolgoročnega najema ter s tem stroške življenja. Z zadrugo lahko oživljamo degradirana mestna območja in oblikujemo nove kulture sobivanja in skupnostnega ustvarjanja."

V namen iskanja možnosti novih modelov reševanja stanovanjske situacije, ki bi mladim hitreje in lažje ponudila dostop do stanovanj, so konec lanskega leta na različnih lokacijah izvedli cikel dogodkov na temo stanovanjskih zadrug (Z)gradimo

Cikel je sestavljalo šest javnih dogodkov ter raziskava o bivanjskih situacijah in stanovanjskih razmerah mladih v Mariboru, na koncu projekta pa so izdale_i še publikacijo, ki združuje povzetke predavanj, predstavitev, sprehoda in posveta, ki so bili del dogajanja (Z)gradimo in rezultate ter interpretacijo raziskave o bivalnih situacijah in stanovanjskih razmerah, ki so jo izvedle_i. Predavanja, predstavitve ter posvet si lahko tako ogledate na spletu, dostopna pa je tudi elektronska verzija publikacije, ki je izšla ob koncu projekta.

Preberete lahko povzetke dogodkov ali pa si ogledate celotne prispevke povabljenih na posnetkih. Vse_i sodelujoče_i so v okviru svojih, na stanovanjsko zadružništvo specifično vezanih tem, spregovorile_i o trenutnem stanju stanovanjske preskrbe, slabih stanovanjskih politikah, velikem deležu lastništva nepremičnin in predlogu novega stanovanjskega zakona, ki je bil v času dogodkov v javni razpravi. Seznanite se lahko s slovenskimi stanovanjskimi politikami, konceptom stanovanjskih zadrug, procesom ustanavljanja stanovanjske zadruge Zadrugator v Ljubljani, sprehodom, kjer je beseda tekla o minulih projektih ter predispozicijah oziroma korakih, ki so potrebni za ustanovitev stanovanjske zadruge v Mariboru ali kje drugje, participatorno arhitekturo in načine vključevanja deležnikov ter s posvetom s predstavnicami_ki institucij, kjer smo govorile_i o tem, kako ustvarjati ugodno podporno okolje za stanovanjsko zadružništvo pri nas.

Vir in foto: Pekarna Magdalenske mreže Maribor

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

55760

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino